Внесок МІЖНАРОДНОЇ ДИПЛОМАТИЧНОЇ МІСІЇ в розвиток наукової дипломатії світу

Наука може бути використана для побудови дипломатичних відносин і приводити до поліпшення політичних, соціальних та економічних зв’язків. Найчастіше ця співпраця – результат особистих контактів, які були налагоджені на конференціях, або сформувалися в ході більш тривалих спільних дослідницьких проектів (С. В. Букалова).

13 листопада 2019 року Голова Генерального Представництва МІЖНАРОДНОЇ ДИЛОМАТИЧНОЇ МІСІЇ в Європі Віталій Пронь та Голова Представництва нашої Організації в Чеській Республіці Володимир Космина були запрошені на зустріч з доктором природознавчих наук та завідувачем лабораторії якості повітря Природознавчого факультету Карлового університету Яном Говоркою, який досліджує джерела забруднення повітря, а також фізико-хімічні характеристики атмосферного аерозолю.

У травні поточного року пану Говорці була представлена розробка вчених Харківського інституту голографії – бортовий лазерний газоаналізатор ALGA, призначений для виявлення та локалізації витоків газів за європейськими стандартами, який дуже зацікавив чеського науковця. Були проведені попередні перемовини щодо поглиблення співпраці українських та чеських науковців задля покращення екологічної ситуації в Європі.

В рамках тісної співпраці між МІЖНАРОДНОЮ ДИПЛОМАТИЧНОЮ МІСІЄЮ та Харківським інститутом голографії в ході робочого візиту до Карлового університету була обговорена загальноєвропейська проблема – розповсюдження аерозольних часток в приземних шарах атмосфери, їх властивості, джерела й вплив на здоров`я населення.

ПРИМІТКА: За даними ВООЗ, Україна є серед найбільш забруднених країн Європи (70,7 померлих на 100 тисяч населення станом на 2016 рік). У травні 2019 року European Heart Journal повідомив, що ця цифра майже втричі вища.(https://www.radiosvoboda.org/a/news-ekologiya-ukraina-chehiya/29970296.html)

Під час робочої зустрічі з представниками МІЖНАРОДНОЇ ДИПЛОМАТИЧНОЇ МІСІЇ НАРОДНОЇ ДИПЛОМАТІЇ Ян Говорка підтвердив зацікавленість чеських вчених у співпраці з українськими науковцями по даному напрямку. Сторони домовились найближчим часом провести круглий стіл в Празі для розробки спільного плану дій щодо об’єднання потенціалу науковців України та Чеської Республіки.